Monday, 07 May 2012 15:37

Бадем

Бадемът е дървесно или храстовидно растение от сем.Розоцветни. Ядките на бадема са богати на мазнини, въглехидрати, белтъчини. Ядките са бели до слабо жълти, покрити с  кафява кожица, която лесно се отделя при печенето или миенето.

almonds

Расте и в Средиземноморските страни с предимно сух и континентален климат – Италия, Гърция, Испания, Мароко.Родината на бадема е Средна Азия. Около 40 вида се срещат в зоните със субтропичен и топъл климат на Северното полукълбо.

Бадемите биват сладки и горчиви, но не се различават по външен вид.

Сладките бадеми са много калорични,освен това съдържат много калий, желязо и фосфор.От тях се добива ароматичното и твърде скъпо бадемово етерично масло.

Горчивият бадем, използван като подправка в сладкарството , придава на  сладкишите неповторим аромат и подобрява вкуса им.

За разлика от него, сладкият бадем е незаменима подправка към рибните блюда, особено към ястията от пъстърва.

И двата вида се използват при приготвянето на какаови и яйчени ликьори.

Бадемите съдържат доста мазнини, белтъчини, захари и въглехидрати, за това се препоръчват на подрастващи и преболедували през периода на възстановяване, както и при физическа слабост.

Отварата от  горчиви бадеми се използва като успокояващо средство  при заболявания на вътрешните органи, при простудни заболявания и затруднения в дишането.


източник: Отглеждане и използване на подправки, С.Дочев